Walentynkowa kolacja o smaku orientu
Święto zakochanych zbliża się do nas wielkimi krokami. To doskonała okazja, aby spędzić czas z ukochaną osobą i zaplanować wyjątkowy wieczór. Aby był niezapomniany warto pomyśleć o nim już dziś. Przygotuj romantyczną kolację z orientalnymi składnikami w roli głównej i zaskocz swoją drugą połowę.
Makaron z indykiem, szpinakiem i pastą harissa
Walentynki to idealny moment na poświęcenie ukochanej osobie większej ilości czasu i zrobienie dla niej czegoś wyjątkowego. Na pewno dobrym pomysłem jest samodzielne przygotowanie pysznej kolacji, w której królować będą orientalny smaki. Makaron w połączeniu z ostrą harissą z papryczek chilli dodatkowo podgrzeje romantyczną atmosferę.
Składniki:
-
3 łyżeczki pasty harissa marki Jasmeen
-
150 g makaronu tagliatelle
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 pojedyncza pierś z kurczaka
-
1 ząbek czosnku
-
50 g świeżego szpinaku
-
3 łyżki świeżego estragonu
-
100 ml płynnej śmietanki do sosów 18%
-
2 ćwiartki cytryny
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w wodzie według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy i na większym ogniu podsmażamy pokrojonego w kostkę indyka.
- Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól.
- Następnie dorzucamy szpinak oraz harrisę i smażymy około 2 minuty.
- Dodajemy posiekany estragon, wlewamy śmietanę i dokładamy gotowy makaron.
- Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez jakieś 8 minut.
- Gotową pastę podajemy na głębokich talerzach z ćwiartką cytryny do smaku.