Popularne produkty dla dzieci - czy na pewno wychodzą im na zdrowie?
Popularne produkty dla dzieci – czy na pewno wychodzą im na zdrowie?

W dobie powszechnej dostępności niezwykle szerokiego wachlarza produktów spożywczych dedykowanych dla dzieci warto zadać sobie pytanie: Czy aby na pewno kolorowe, atrakcyjnie prezentujące się produkty skierowane do dzieci są dla nich bezpieczne, wartościowe i wychodzą im na zdrowie?

Popularne artykuły spożywcze dla dzieci szkodzą?

Niestety chaos informacyjny, natłok często sprzecznych wiadomości, a także zalew zachęcających, przyjaznych i wzbudzających zaufanie reklam nie dają jednoznacznych odpowiedzi i nie ułatwiają wyboru skłaniając niejednokrotnie rodziców do sugerowania się opinią znajomych, czy też opiniami z internetowych forów, a i te niestety często powielają mity i nie do końca są godne zaufania.
Popularne artykuły spożywcze dla dzieci – takie jak na przykład napoje, przekąski, kaszki, czy desery przyciągają wzrok nowoczesną szatą graficzną i wzbudzającymi zaufanie informacjami o dodatkowych witaminach, naturalnych wyciągach z ziół, czy braku glutenu. Niestety zdarza się, że modne produkty dla najmłodszych nie są do końca wartościowe, powstają z wysoko przetworzonych, przez co nieco zubożałych w wartości komponentów i zawierają składniki, które mają niebagatelny wpływ na kondycję rozwijającego się organizmu i w znacznym stopniu hamują jego prawidłowy rozwój.

Składy produktów

Głównym winowajcą „psującym” skład produktowy jest oczywiście cukier, który nierzadko jest bagatelizowany przez rodziców, a często niestety znajduje się na czołowym, np. drugim miejscu w składzie produktu. Przykładowe drugie miejsce w składzie produktowym oznacza, że jest on drugim co do ilości składnikiem, z którego skomponowany jest dany artykuł. Nie tylko jednak cukier powinien być alarmujący dla rodzica – brak cukru w składzie nie świadczy wcale o jakości produktu – często bowiem jest on zastępowany syropem glukozowo-fruktozowym, który będąc popularnym zamiennikiem cukru także powoduje otyłość. Kolejnymi dodatkami, na widok których w głowie każdego rodzica powinno zapalić się czerwone światło są słodziki, sztuczne barwniki oraz konserwanty. Dodawane do różnych produktów podnoszą ich walory smakowe lub estetyczne, a także przedłużają okres przydatności do spożycia, jednak mogą powodować reakcje alergiczne. Barwniki i konserwanty na etykiecie są oznaczone kodem E- od 100 do 299. Rodzice powinni wystrzegać się szczególnie produktów zawierających kody E-621 (glutaminian sodu) oraz E-211 (benzoesan sodu). Związki te działają drażniąco na śluzówkę żołądka, mogą powodować bóle głowy i nadpobudliwość.

W miarę możliwości należy zwracać także uwagę na informacje dotyczące sposobu wytwarzania i pozyskiwania składników żywności: pestycydy, nawozy chemiczne, czy składniki modyfikowane genetycznie oskarżane są o przyczynianie się do powstawania schorzeń układu pokarmowego, a nawet raka. Dodatkowo zbyt wysoki poziom przetworzenia składników produktu może prowadzić do znacznego spadku jego wartości odżywczych.

Co więc wybrać?

Jakie zatem produkty wybierać, aby dostarczać dziecku wszystkich niezbędnych składników i zapewnić zrównoważony rozwój? Przede wszystkim te pochodzące z pewnego źródła, bliskie naturze, o prostych, czytelnych składach, wytwarzane z pełnowartościowych składników np. ze zbóż z pełnego przemiału – wyjaśnia Katarzyna Barwińska General Manager marki Holle – znanego producenta ekologicznej żywności dla dzieci i niemowląt. Warto stawiać także na przebadaną, certyfikowaną żywność BIO. Ekologiczna i biodynamiczna żywność wydaje się być optymalną odpowiedzią na wątpliwości rodziców, którzy w obecnych czasach bardziej niż kiedykolwiek starają się świadomie podchodzić do kwestii prawidłowego żywienia swoich pociech. Dodatkowo żywność certyfikowana np. znanym ze swych wyśrubowanych norm certyfikatem Demeter wiąże się także z najwyższymi standardami produkcji oraz drobiazgowymi i regularnymi kontrolami, które pozwalają na przygotowanie wyrobów, spełniających oczekiwania nawet najbardziej wymagających rodziców pragnących zapewnić swoim dzieciom to, co najlepsze z natury – dodaje Katarzyna Barwińska z Holle.

Porównując żywność ekologiczną z popularnymi produktami dla dzieci, nie ulega wątpliwości, że ekologiczna żywność dla dzieci pozostawia daleko w tyle popularne produkty, od których uginają się sklepowe półki. Nie warto więc dawać się zwieść chwilowym modom na produkty być może atrakcyjne wizualnie, jednak nie reprezentujące wysokiej jakości. Warto natomiast czytać etykiety i doceniać produkty ekologiczne, wysokojakościowe przygotowane z myślą przede wszystkim o zdrowiu najmłodszych.

http://fajnezakupy.pl/wp-content/uploads/2016/12/holle.jpghttp://fajnezakupy.pl/wp-content/uploads/2016/12/holle-150x150.jpgredaktor1RóżneW dobie powszechnej dostępności niezwykle szerokiego wachlarza produktów spożywczych dedykowanych dla dzieci warto zadać sobie pytanie: Czy aby na pewno kolorowe, atrakcyjnie prezentujące się produkty skierowane do dzieci są dla nich bezpieczne, wartościowe i wychodzą im na zdrowie? Popularne artykuły spożywcze dla dzieci szkodzą? Niestety chaos informacyjny, natłok często sprzecznych...